Jouw partner of ouder is ziek en staat een intensief medisch traject te wachten. Thuis en of in het ziekenhuis. Voor een operatie, een behandeling of een (onbekende) ziekte. Voor kanker, ALS, acute leukemie of als gevolg van een ongeval.  Of het een lang of kort traject is, maakt niet uit.  Het is ingrijpend voor jouw partner, jouw gezin maar ook voor jouzelf.
Vrienden en vriendinnen zullen willen weten hoe het gaat. Familieleden, buren en collega’s zullen appen en bellen. Goedbedoeld maar je zult er niet altijd tijd of energie voor hebben. Je wilt er immers zijn voor jouw partner of ouder.
Het is wel belangrijk om de lifeline met jullie netwerk intact te houden. Je kunt in een moeilijk periode niet zonder de steun en hulp van familie, buren en vrienden.

Daarom ontwikkelden we Stamps. Een gratis app waar je heel eenvoudig in een veilige omgeving bijhoudt hoe het gaat. Je nodigt via een unieke code dierbaren uit. Zij kunnen meelezen en meeleven.

Kunnen teruglezen draagt bij aan de verwerking
We horen vaak dat patiënten geen energie of zin hebben om zelf de sociale contacten te onderhouden. Soms zijn ze ook te ziek om zelf bij te houden wat er aan diagnoses en behandelingen gebeurt in het ziekenhuis. In Stamps kun je schrijven voor een partner of ouder die ziek is.
Gebruikers van Stamps geven aan dat ze er veel baat bij hebben als ze kunnen teruglezen wat ze allemaal meema(a)k(t)en. Om terug te kunnen lezen wie er allemaal op bezoek kwamen. Welke lieve kaarten en cadeautjes ze kregen. Met wie ze op de kamer lagen en hoe de verpleegkundigen heetten die elke dag aan hun bed stonden. Hoe vaak ze een behandeling ondergingen en hoe ze zich daarna voelden. Hoe meer je nu opschrijft in een update in Stamps, hoe fijner voor later.
In Stamps maak je na afloop van een traject heel eenvoudig een herinneringsboek. Met of zonder foto’s, met of zonder reacties. Uit onderzoek is gebleken dat het kunnen teruglezen en reflecteren op een traject, helpt bij de verwerking van wat iemand allemaal heeft meegemaakt. Door de lay-out van Stamps kun je ook nu al heel eenvoudig op datum zien wat er gebeurde.

Stamps gebruiken als Dagboek
Er kunnen altijd redenen zijn waarom je niet met anderen wilt delen hoe de ziekte en het herstel verloopt.  Je kunt Stamps dan gebruiken als een digitaal dagboek. Als je niemand, of slechts een enkeling uitnodigt om mee te lezen, krijgt Stamps die functie.  Je schrijft dan zo vaak als je wilt hoe het gaat met jouw partner of ouder. Je kunt ervoor kiezen om ook te beschrijven hoe het met jouzelf gaat. Hoe ga je om met de spanning?  Hoe ga je om met de drukte die het op en neer rijden naar het ziekenhuis of de dagelijkse zorg met zich meebrengt? Wellicht heb je ook de zorg voor kinderen.  Als je dit later, als alles achter de rug is, terugleest, zul je je verbazen hoe je het allemaal deed.

Onze tips

  1. Maak een account en traject aan op Stamps. Dat kan op jouw naam, of op naam van jouw partner. In dat laatste geval, geef je jezelf schrijversrechten (in de instellingen) op jouw partner’s account
  2. Schrijf minimaal drie keer per week hoe het gaat met jouw kind en wat jullie meemaken.
  3. Deel zowel feiten als gevoelens.
  4. Voeg leuke details toe. Wat maakte die dag bijzonder.
  5. Laat na afloop eenvoudig een herinneringsboek drukken.

 

Ervaring van Amarins:

Toen mijn vader 9 weken geleden gediagnosticeerd werd met acute leukemie, werden we overspoeld met lieve berichtjes en appjes.  Op dat moment zijn je eigen emoties ontzettend veel om mee te dealen, dus om allemaal mensen individueel te woord te staan, werd voor mijn vader, maar ook voor ons te veel. Gelukkig konden we iedereen op de hoogte houden via Stamps. Van over de hele wereld volgen mensen papa’s verhaal.”

Sterkte!