IC opname: Hoe Bram en Karlijn Stamps gebruikten om te verwerken wat er gebeurd was

IC opname: Hoe Bram en Karlijn Stamps gebruikten om te verwerken wat er gebeurd was

Het verwerken van de impact van een verblijf op de Intensive Care (IC) is een intensief proces, zoals Bram en Karlijn ontdekten na kerst 2022. Voor beiden was de periode na de IC een moeilijke weg, maar dankzij Stamps vonden ze steun en helderheid. Dit is hun verhaal.

Van griep naar de IC
“Kerst 2022 heeft me uiteindelijk negen maanden gekost om te verwerken,” vertelt Karlijn. Haar man Bram had in de dagen voor kerst griep. Hoewel hij in eerste instantie thuis uitziekte, verslechterde zijn toestand onverwacht snel. Op een gegeven moment voelde Bram dat hij dringend medische hulp nodig had. Hij wilde direct naar de huisarts omdat hij dacht de middag niet te halen.

Een paar uur later lag hij op de Intensive Care en werd in coma gebracht. Naast griep kreeg Bram te maken met een longontsteking en sepsis. Een agressieve streptokokinfectie begon al zijn organen aan te vallen. Bram werd uiteindelijk 21 dagen in coma gehouden.

De eerste nacht met Stamps
Voor Karlijn was de eerste nacht in het ziekenhuis overweldigend. Familie, vrienden en collega’s stuurden massaal berichten en belden om te vragen hoe het ging. Goedbedoeld, maar voor Karlijn was het onmogelijk om overal op te reageren. “Ik wilde mijn tijd besteden aan Bram en mijn gezin met drie kleine kinderen,” legt ze uit.

Tijdens een kort moment van googelen stuitte ze op Stamps, een app die speciaal ontworpen is om in moeilijke tijden eenvoudig en veilig updates te delen. Nog diezelfde nacht maakte ze een account aan en nodigde ze haar netwerk uit om Bram’s verhaal te volgen. Binnen no-time waren er meer dan 300 volgers: familie, vrienden, kennissen en collega’s.

Via Stamps beschreef Karlijn wat er gebeurde tijdens de lange dagen tijdens de IC opname. Toen Bram na 21 dagen uit coma werd gehaald, was hij 15 kilo lichter en kon hij nauwelijks vijf stappen zetten.

Een lange weg naar herstel
Het IC-verblijf was slechts het begin. Na zijn ontslag volgde een langdurig herstelproces van negen maanden. In deze tijd verzorgde Karlijn haar man, bracht hem naar medische afspraken en nam de volledige zorg voor hun gezin op zich. “Waar we voorheen alles eerlijk verdeelden, kwam nu alles op mijn schouders terecht.”

Om orde in de chaos te scheppen en haar emoties te verwerken, bleef Karlijn schrijven in Stamps. Het hielp haar niet alleen om overzicht te houden, maar ook om wat ze doormaakte beter te begrijpen.

Voor Bram was de app eveneens van grote waarde. Pas na enkele maanden durfde hij mee te lezen in wat Karlijn had gedeeld. De berichten vulden gaten in zijn geheugen op en gaven hem meer grip op wat er tijdens zijn IC-verblijf gebeurd was. Voor beiden bleek het teruglezen van die periode cruciaal voor hun mentale verwerking.

Meer dan een communicatiehulpmiddel
Wat begon als een praktisch hulpmiddel om het netwerk op de hoogte te houden, groeide uit tot een tool voor verwerking en ondersteuning. Stamps gaf Karlijn en Bram niet alleen overzicht, maar ook een veilige plek om te reflecteren en verbonden te blijven met hun omgeving.

Hun ervaring laat zien hoe belangrijk het is om steun te ontvangen en helderheid te krijgen tijdens een medisch traject. Voor mensen die een IC-traject doormaken, kan een hulpmiddel als Stamps het verschil maken – zowel tijdens de acute fase als in het langdurige herstel daarna.

Zoek je meer informatie over hoe Stamps kan helpen tijdens een IC-opname en daarna?
Bezoek Stamps en ontdek hoe de app anderen helpt om steun te vinden in moeilijke tijden.

Gerelateerde artikelen