Aan het woord is Truus Smit. Truus werkte jarenlang als verpleegkundig specialiste op de afdeling mammacare van het Dijklander ziekenhuis. Ze zag hoe haar patiënten de laatste jaren worstelden met alle goedbedoelde appjes en telefoontjes.
“Enerzijds willen patiënten graag in contact blijven met vrienden en collega’s, want hun steun helpt om een moeilijke tijd door te komen. Anderzijds hebben ze vaak geen energie of geen zin om de hele tijd over hun ziekte te praten.
Stamps is daarom echt een uitvinding. Het is speciaal ontwikkeld voor mensen in een medisch traject. Als patiënt houd je zelf de regie over jouw communicatie.”
Hoe vertel ik mijn kinderen en vrienden dat ik ziek ben?
Truus hoorde in haar jarenlange praktijkervaring in de oncologie vaak de vraag: hoe vertel ik mijn kinderen en vrienden dat ik ziek ben? “Niet iedereen is gewend om te praten over ziekte. Vooral de wat oudere generatie heeft nog wel eens het idee dat ze hun kinderen en vrienden belasten als ze over hun ziekte praten. En delen het daarom minder makkelijk. Tot frustratie van de jongere generatie. Hoe opener en eerlijker je communiceert, hoe beter dat veelal voor je is.
Er is veel onderzoek gedaan naar het effect van schrijven bij ziekte. Er wordt niet voor niets vaak geadviseerd om een dagboek bij te houden. En als je jouw eerlijke verhaal deelt, zul je merken dat mensen je willen steunen en helpen. Ieder op zijn eigen manier.
Ik ben ambassadeur geworden van Stamps omdat ik heel erg geloof in de app. Het is mooi vormgegeven waardoor het echt eenvoudig is in gebruik en het uitnodigt om te schrijven en delen hoe het met je gaat als je een moeilijke tijd doormaakt.”