Wat zeg je tegen iemand die diagnose kanker krijgt

Wat zeg je tegen iemand die de diagnose kanker heeft gekregen? Wat doe je? Er is geen vast draaiboek voor. Elke relatie is anders. Wij bieden je raad, om je in de goede richting te helpen. Zelf kreeg ik, Pien, tot drie keer toe de diagnose kanker. Hoe lief bedoeld alle appjes ook waren, ik leerde dat ze niet allemaal even behulpzaam waren. Daarom deel ik uit ervaring wat mij destijds erg hielp.

De diagnose kanker, wat nu...

Een vriend of familielid krijg de diagnose kanker. Die informatie slaat in als een bom, veegt de bodem onder je voeten weg. De eerste weken staat de wereld op zijn kop. Niet alleen van diegene, ook van de directe familie en vrienden. Hoogstwaarschijnlijk zal communicatie even niet op het hoogste pitje zijn. Maar dat neemt niet weg dat steunende reacties, ook in die periode, erg welkom zijn. Verwacht alleen niet altijd een reactie. Later in het proces zijn er juist eenzame weken. De schrik is er af en het leven gaat door. Maar niet voor jouw naaste. Dus als je juist dan weer even van je laat horen, maak je een wereld van verschil. 

5 tips uit onze ervaring

  1. Wees open: zeg bijvoorbeeld dat je niet weet wat je moet zeggen
  2. Laat me je helpen…
  3. Ik ben er voor jou!
  4. Welke dag komt gelegen voor een bezoekje?
  5. Weet je echt niet wat je moet zeggen? Stuur een kaartje

Een paar opmerkingen en dingen die helaas niet helpen

  1. ‘Het komt wel goed’
  2. Goedbedoelde adviezen: gewoon wat meer broccoli eten.
  3. En de verdrietigste: niets van je laten horen…

1. Wees open: zeg dat je niet weet wat je moet zeggen

Omdat het moeilijk is wat het goede is om te zeggen of te doen, blijft het vaak pijnlijk stil. Dat hoeft gelukkig niet. Om het ijs te breken kun je maar het beste eerlijk zijn. Zeg gewoon: ‘Ik weet niet zo goed wat ik moet zeggen’, of: ‘Ik merk dat ik het lastig vind de juiste woorden te vinden.’ Je kunt ook zeggen: ‘Ik denk aan je’. Je zult zien dat er verbinding en begrip ontstaat. Het gesprek zal vanzelf op gang komen en eventuele spanning verdwijnt. Jij bent tenslotte ook maar een mens.

2. Laat me je helpen…

Laat me je helpen bij het doen van de boodschappen. Laat me je helpen bij het uitlaten van de hond. Laat me je helpen bij het verschonen van de bedden. Ik heb op maandag en dinsdag tijd om je kinderen uit school te halen. Bied hulp waar je kunt. Probeer zo specifiek mogelijk te zijn in hoe je iemand kunt helpen. Zo hoeven ze daarover niet zelf na te denken, en alleen met ‘ja’ te antwoorden.

3. Zeg: ‘Ik ben er voor jou’

Heb je kanker, dan leef je in absolute onzekerheid. Je weet niet wat er allemaal nog komen gaat. Wat uitslagen van onderzoeken zullen zijn. Hoe je onder behandelingen vandaan komt. Doodeng allemaal. Niets is dan zo van steun als je dierbaren hebt bij wie je terecht kunt voor tranen, voor een klaagzang, voor een knuffel, of voor simpelweg samen zijn. Tip voor jou: blijf aan de zijde van de patiënt terwijl ze hun medische proces doorlopen. Zeg: ‘Ik ben er voor jou.” Meen het, en steun door dik en dun.

4. Welke dag komt gelegen voor een bezoek?

Mensen zijn sociale wezens. We gedijen goed bij persoonlijke interacties, vooral met degenen bij wie we ons op ons gemak voelen. In moeilijke en emotionele tijden is het zo ontzettend waardevol om steun te betuigen en regelmatig op bezoek te gaan. Ook al is het maar voor even. Probeer wel altijd rekening te houden met het energieniveau van de patiënt, of met specialisten bezoeken die zorg aan huis geven. Kortom: stem zo goed mogelijk af met de familie en kom op gelegen momenten.

5. Weet je echt niet wat te zeggen tegen iemand met kanker? Stuur een kaartje!

Heb je het na het lezen van bovenstaande tips toch nog moeite een gesprek aan te knopen met iemand die kanker heeft? Voel je niet bezwaard, dat mag. Een laagdrempelige manier om toch steun te betuigen is het sturen van een kaartje. Uit ervaring weten we hoe onvoorstelbaar warm het voelt wanneer een kaartje op de mat valt. De wetenschap dat iemand aan je denkt is hartverwarmend. Een klein gebaar, maar met een immens groot effect. En simpel om te doen! Via onze website verstuur je gemakkelijk een kaartje naar iemand die dat wel kan gebruiken.

Hoe kan de Stamps app helpen?

Attendeer jouw naaste op de Stamps app. Zo wordt het veel makkelijker om te reageren. Je kan namelijk op jouw eigen moment meelezen hoe het met diegene is. En als je nog vragen hebt, of wilt reageren, kun je dat doen op een plek waarbij je diegene niet lastig valt. In mijn ervaring, als uitwonende dochter, maakte het die periode zoveel makkelijker. Je blijft betrokken, kunt steunen, zonder altijd te weten wat je hoeft te zeggen. Wil je iemand de Stamps app aanraden? 

Lieve Eva, Ik ben benieuwd hoe het met je gaat. Ken je de app Stamps al? Daarin kun je eenvoudig jouw naasten op de hoogte houden. En tegelijkertijd van je afschrijven hoe het met je gaat. Je kan de gratis app hier downloaden of meer lezen: http://www.stamps-app.com/download/. Ik hoor het wel, liefs

Download stamps app