Zelfregie bij kanker

zelfregie bij kanker

Co-founder Pien van Stamps schreef een blog over zelfregie bij kanker. Pien kreeg driemaal de diagnose borstkanker en nam elke  keer zelf de regie bij haar zoektocht  naar bij haar passende behandelingen.

“Elke borst is uniek. Zo luidt het thema van de borstkankermaand 2024. Toen ik dit thema voor het eerst las, interpreteerde ik het als: ‘Iedere vrouw is uniek’. En daarmee zou je willen dat eenieder die geconfronteerd wordt met (borst)kanker een behandeling op maat krijgt.
Heb je al iemand verloren aan kanker en is de diagnose daardoor heel beladen? Heb je, zoals ik de eerste keer, nog hele jonge kinderen en wil je behandelingen combineren met zorg voor gezin en werk? Ben je al eerder behandeld en aarzel je of jouw lijf zo’n tweede zwaar traject aan kan? Sta je open voor complementaire behandelingen en wil je dat combineren met een regulier traject?

Al vanaf 2000, het jaar waarin ik de eerste keer behandeld werd voor borstkanker, was ik op zoek naar een holistische aanpak. Beter gezegd, naar een persoon of instantie die mij kon adviseren welk palet aan behandelingen mij, als uniek persoon, het beste zou passen. Die persoon heb ik destijds en, disclaimer, ook tijdens de derde keer ziekte, niet gevonden.
Ik ben al die keren zelf op zoek gegaan naar de holy grail van genezing. Het leverde mij naast zelfvertrouwen ook mooie ervaringen op. Zo bezocht ik een oude Chinese arts die geen woord Engels sprak, mijn tong controleerde, naaldjes in mijn lijf prikte en hele vieze kruidenthee meegaf. Na 6 bezoeken maakte hij duidelijk dat ik gezond was en niet meer hoefde te komen. Ik voel nog hoe een shot vertrouwen door mijn lijf schoot.

Mijn zus, gerenommeerd orthomoleculair arts, adviseerde mij qua voedingssupplementen en bracht me op het spoor om een genetisch paspoort te laten maken. Het gaf me inzicht in de mogelijke oorzaak van drie keer kanker.

Het toverwoord in mijn zoektocht naar de holy grail is zelfregie. Je kunt van de zorg niet verwachten dat ze de kennis, kunde, laat staan tijd en middelen hebben om aan ieders unieke behoefte te voldoen. Je moet dus als patiënt zelf de regie pakken over jouw behandelingen en leven. Zelf de keuzes maken wat je wel en niet wilt. Duidelijk communiceren over je angsten, wensen en verwachtingen.

Ieder mens is dan wel uniek, maar is iedereen in staat om zelf de regie te pakken? Misschien is de betere vraag ‘Wat is er nodig dat ieder mens zelf de regie kan houden als het leven op zijn kop staat?’ Die vragen heb ik nog niet beantwoord.

Ik ben Stamps begonnen omdat je daarmee in ieder geval zelf de regie houdt over de communicatie in zo’n periode.  Ik hoop de aankomende jaren vele unieke mensen met Stamps te mogen helpen door hen te verbinden met hun dierbaren als hun leven op z’n kop staat. Hopelijk haalt men daar genoeg steun en kracht steun uit om zelf de regie te nemen over het hele traject.

Ik gun het iedereen.” Pien

Gerelateerde artikelen