The power of attention

Stamps Chemotioneel

Delen:

Het floepte zomaar uit onze pen toen we teksten schreven voor ons voorlichtingsmateriaal: Stamps, de kracht van aandacht.  Het bekte natuurlijk lekker vanwege de rijm, maar het voelde ook goed. We zijn er dieper op ingedoken; wat is de kracht van aandacht?

Het moderne leven is voor velen hectisch. We houden veel ballen in de lucht met werk, gezin, sociaal leven, sport en onze mobiele telefoon. Even wat feiten: we zitten zo’n 5,5 uur per dag achter een scherm en daar krijgen we via mail, Whatsapp, Slack en sociale media misschien wel honderden berichtjes binnen. Kennelijk worden er dagelijks 100 miljard appjes gestuurd. 100 miljard… Zoveel belden we vroeger vast niet. We communiceren dus meer dan ooit, maar zijn we echt met elkaar verbonden? Er wordt veel geschreven over de rode ronde bolletjes die bij de sociale media verschijnen, de notificaties die roepen: “Lees me, lees me”.
We zijn geneigd die rode bolletjes snel weg te werken. En dat gaat vaak ten koste van oprechte aandacht.

Terwijl oprechte aandacht leidt tot diepgaande verbinding. Wanneer we bewust de tijd nemen om naar anderen te luisteren, hun verhaal te lezen, hen te begrijpen en oprecht geïnteresseerd te zijn in hun ervaringen, ontstaat er een sterke vorm van verbondenheid. Dat voelt goed, als mens. Het draagt ook bij aan het gevoel van saamhorigheid en wederzijdse steun. Aandacht voor een ander heeft een bewezen positieve impact op het welzijn van die ander. Hoe fijn is het, dat je je gezien en gehoord voelt. In goede tijden vergroot het de feestvreugde, in moeilijke tijden biedt het troost en steun.
Als je aandacht geeft aan anderen draagt dat ook nog eens bij aan een positieve sfeer in sociale interacties. Het bevordert empathie en begrip, vermindert misverstanden en conflict, en legt de basis voor een harmonieuzere samenleving. Door eenvoudigweg onze aandacht te richten op de behoeften en ervaringen van anderen, kunnen we bijdragen aan het opbouwen van een cultuur van zorgzaamheid en medeleven. Zware woorden misschien, maar o zo relevant!

De kracht van aandacht. Het bekte al lekker, voelde al goed, en we weten nu dus waarom.

Oprechte aandacht gaat verder dan alleen beleefdheid; het is een krachtige manier om verbindingen te smeden, mentaal welzijn te bevorderen en bij te dragen aan een samenleving gebaseerd op empathie en ondersteuning. In een wereld waar afleiding vaak regeert, herinnert dit ons eraan om de tijd te nemen om werkelijk aanwezig te zijn voor de mensen om ons heen. Zeker als ze een moeilijke tijd doormaken, bijvoorbeeld omdat ze ziek zijn.

Wij, het team van Stamps, gaan in ieder geval met veel aandacht voor de wensen van onze gebruikers de app door ontwikkelen. De kracht van aandacht, we houden hem er voorlopig even in als pay-off.

Gerelateerde artikelen