Tips voor het schrijven

Misschien vind je het lastig om over jouw situatie te schrijven;  we geven je graag wat tips voor het schrijven. Misschien wel de belangrijkste tip: je hoeft echt geen volleerd schrijver te zijn om naasten te laten weten hoe het met je gaat. Daarbij maakt het niet uit of je voor jezelf of voor iemand anders (je partner of ouder) schrijft. Alles wat je schrijft, kort, lang, cryptisch of concreet, het is goed.

Inhoudelijke tips voor het schrijven

  1. Waar schrijf je over?
  2. Echt even geen inspiratie
  3. Moeilijke updates brengen
  4. Hoe sluit ik hem af?

Praktische tips voor het schrijven

  • Houd een structuur aan
  • Houd het simpel: tips and tricks
  • Schrijf zoals je praat
  • Probeer taalfouten te voorkomen
  • Gebruik synoniemen
  • Gebruik alinea’s
  • Sluit jouw verhaal af

 

Inhoudelijke tips voor het schrijven

Waar schrijf je over?

Mensen zijn  blij zijn als ze elke dag even horen hoe het met je is. Dat mag kort en krachtig. Je kunt in jouw update benoemen wat je zoal doet op een dag. Had je een afspraak? Bezocht je een arts of ziekenhuis?  Kwam er iemand op bezoek? Ging je wandelen, sporten? Als dat op sommige dagen minder is, benoem je dat. ‘Vandaag had ik geen zin. Heb op de bank gehangen’. Je kan gewoon schrijven alsof het een appje naar een goede vriend van je is.

Echt even geen inspiratie?

  • Benoem het beestje bij de naam: Als je een dag echt even een sh*tdag hebt, of gewoon weinig meemaakt, kan inspiratie ver te zoeken zijn. Je kunt dan gewoon benoemen dat je een kwaaie dag hebt. Hoe eerlijker jij bent, hoe makkelijker het voor jouw naasten wordt om in te schatten hoe het écht gaat. Ook als het goed gaat. En wellicht heb je wel dingen beleefd? Schrijf het op. En de mensen die meeleven snappen dat je het moeilijk kunt hebben.
    Je kunt het ook omdraaien. Wil je het de volgende keer anders zien op een slechte dag? Zou je graag iemand op bezoek hebben? Geef het aan. Hoe meer jij vertelt over wat je wel of niet prettig vindt, hoe beter mensen kunnen reageren. En geloof ons: ze willen je helpen. Ze willen je steunen. Ze weten alleen vaak niet hoe.
  • Laat een ander schrijven: Je hoeft het natuurlijk niet altijd zelf te bedenken. Je kan ook een ander voor je laten schrijven als het jou te veel is. Je regelt dat heel eenvoudig in de instellingen (het radartje). Kun je daarvoor iemand uitnodigen die dichtbij jou staat? En die jou graag helpt? Doe het samen. Nogmaals: je staat er niet alleen voor.
  • Toekomst of verleden: je kan ook schrijven over iets leuks wat op de planning staat. Vooruitkijken. Of terugblikken op mooie activiteiten in het verleden. Wat deed je vorig jaar op deze dag, of vorige maand.
  • Stappen in jouw behandeling: Kent jouw ziekte traject, jouw reis naar gezondheid, vaste elementen? Denk daarbij aan chemo’s bij kanker of afspraken bij de arts.

Moeilijke updates brengen

Het is niet altijd fijn om te vertellen dat het niet goed gaat. Terwijl dat natuurlijk wel kan gebeuren. En ook absoluut gedeeld mag worden. Uit onderzoek bleek dat het kan helpen om een moeilijke update met een klein lichtpuntje af te sluiten.

Beschrijf bijvoorbeeld een klein geluksmomentje op de dag. Dit helpt niet alleen de lezer;  die eindigt met een lichter gevoel aan het einde van de update. Het helpt ook jezelf. Want het is fijn om je te realiseren dat er altijd wel iets goed gaat. Ook op je slechtste dagen.
Uit onderzoek blijkt dat drie onderwerpen goed werken:

  1. Dankbaarheid: Was er iets waar je dankbaar voor was vandaag? Een kaartje op de mat? Een lief berichtje van een vriend? Een lekkere maaltijd tot het zonnetje buiten? Als jij aangeeft waar je dankbaar voor bent, weten jouw vrienden ook beter hoe ze jou kunnen steunen. Dit doen ze graag.
  2. Een klein geluksmomentje: Ken je dat gevoel als je soms een momentje van licht ervaart? Ikzelf, Tess, heb dat bijvoorbeeld wel eens als ik een vrolijk hondje zie lopen. Of als een onbekende vriendelijk hallo zegt.
  3. Trots: was je ergens trots op vandaag? Of sterker nog, zou je ergens trots op mogen zijn? Als het niet goed gaat, kun je al trots zijn als je een rondje kon wandelen.

Hoe sluit je af?

Kan je een zin bedenken waaruit blijkt dat jouw update klaar is? Zodat je jouw volgers niet in vertwijfeling achterlaat? Je kan bijvoorbeeld een conclusie trekken. Of de kern van jouw verhaal herhalen. Je kunt ook eindigen met een vraag aan jouw volgers; een vraag die aansluit bij jouw update.

Of je sluit letterlijk af: dit was mijn update voor vandaag.

Praktische tips voor het schrijven

Houd een structuur aan

Een klassiek advies is om een tekst op te bouwen uit 3 blokken. Dat leest prettig voor jouw volgers en helpt jezelf om je gedachten te ordenen.

Voorbeeld 1. 1. Wat deed ik vandaag? 2. Hoe voelde dat en 3. Wat ga ik daarom vaker of niet meer doen?
Voorbeeld 2.  1. Wat speelt er in mijn hoofd? 2. Hoe vind ik dat? en 3. Hoe kan een volger eventueel helpen?
Voorbeeld 3.  1. Ik ben een goed boek aan het lezen/serie aan het kijken. 2. Dit genre vind ik leuk en wel hierom. 3. Wie heeft tips?

Houd het simpel. Trucjes die je daarbij helpen:

  • Vermijd bijwoorden van graad zoals zeer, heel, hartstikke, erg
  • Vermijd passieve zinsconstructies met zijn, worden, zullen en kunnen. Deze maken zinnen langdradig
  • Gebruik vooral korte zinnen. Vermijd komma’s en voegwoorden. Beter twee korte zinnen dan één lange. Zet vaker een punt.
  • Vermijd wollige voorzetsels zoals in het kader van, met uitzondering van, door middel van.

Schrijf zoals je praat

Een tekst moet begrijpelijk zijn. Niet chique of deftig. Waarom zou je woorden opschrijven die je niet gebruikt als je praat? Vervang bijvoorbeeld ouderwetse taal als ‘aan de hand van’  à met, door. ‘Achten’  à vinden. Een handig lijst met alternatieven voor ouderwets taalgebruik vind je hier.

Voorkom taalfouten

Probeer taalfouten te vermijden. Weet je even niet meer hoe je iets schrijft? Met een lang ij of met ei? Google het even. Of laat soms iemand even meelezen.

Houd voor ogen voor wie je schrijft

Zijn het jonge of oude mensen die jouw verhaal volgen? Begrijpen ze populaire woorden? Of moeilijke medische termen? Voor updates in Stamps geldt eigenlijk altijd dat eenvoudig taalgebruik het beste is.

Gebruik synoniemen

Het leest niet prettig om vaak hetzelfde woord tegen te komen in een tekst. Zoek daarom naar synoniemen.
Vandaag was een topdag. Echt top dat ik bezoek kreeg. Ook de lunch vandaag was top.

Een alternatief zou kunnen zijn:
Vandaag was een superleuke dag. Ik genoot van het bezoek dat ik kreeg. Ook de lunch was top.

Gebruik alinea’s

Het oog wil ook wat. Een groot blok tekst nodigt niet uit om te lezen. Gebruik daarom alinea’s met af en toe een witte regel tussen twee stukken tekst in.

Zuinig met uitroeptekens

Met een uitroepteken zet je ergens kracht bij. Daar moet je dan ook sporadisch mee omgaan. Anders word je ongeloofwaardig.

Sluit jouw verhaal af

Kan je een zin bedenken waaruit blijkt dat jouw update klaar is? Zodat je jouw volgers niet in vertwijfeling achterlaat? Je kan bijvoorbeeld een conclusie trekken. Of de kern van jouw verhaal herhalen. Je kunt ook eindigen met een vraag aan jouw volgers; een vraag die aansluit bij jouw update.

Of je sluit letterlijk af: dit was mijn update voor vandaag.