Tips voor het schrijven

 1. Waar schrijf je over? 
 2. Echt even geen inspiratie
 3. Moeilijke updates brengen
 4. Hoe sluit ik hem af? 
 • Houd een structuur aan
 • Houd het simpel: tips and tricks
 • Schrijf zoals je praat
 • Probeer taalfouten te voorkomen
 • Gebruik synoniemen
 • Gebruik alinea’s
 • Sluit jouw verhaal af
Stamps app tips bij het schrijven

Inhoudelijke tips

Waar schrijf je over?

Ervaring leert ons dat jouw naasten al heel blij zijn als ze regelmatig even horen hoe het met je is. Dat mag kort en krachtig. Zo kan je in je update even benoemen wat je doet op een dag qua activiteiten. Als dat op sommige dagen minder is, benoem je dat. Je kan gewoon schrijven alsof het een appje naar een goede vriend van je is.

Echt even geen inspiratie?

 • Benoem het beestje bij de naam: Als je een dag echt even een sh*tdag hebt, of gewoon weinig meemaakt, kan inspiratie ver te zoeken zijn. Je kunt dan gewoon benoemen dat je een kwaaie dag hebt. Hoe eerlijker jij bent, hoe makkelijker het voor jouw naasten wordt om in te schatten hoe het écht gaat. Ook als het goed gaat. En wellicht heb je wel dingen beleefd? Schrijf het op. En de mensen die met meeleven snappen dat je het moeilijk kunt hebben.
  Je kunt het ook omdraaien. Wil je het de volgende keer anders zien op een slechte dag? Zou je graag iemand op bezoek hebben? Geef het aan. Hoe meer jij vertelt over wat je wel of niet prettig vindt, hoe beter mensen kunnen reageren. En geloof ons: ze willen je helpen. Ze willen je steunen. Help ze een handje.
 • Laat een ander schrijven: Je hoeft het natuurlijk niet altijd zelf te bedenken. Je kan ook een ander voor je laten schrijven als het jou te veel is. We werken aan een functie in de app waarbij je iemand anders regelmatig kan laten schrijven. Je kunt voor nu ook jouw inloggegevens aan een ander geven en het op die manier samendoen. Kun je daarvoor iemand uitnodigen die dichtbij jou staat? En die jou graag helpt? Doe het samen. Nogmaals: je staat er niet alleen voor.
 • Toekomst of verleden: je kan ook schrijven over iets leuks wat op de planning staat. Vooruitkijken. Of terugblikken op mooie activiteiten in het verleden. Wat deed je vorig jaar op deze dag, of vorige maand.

Moeilijke updates brengen

Het is niet altijd fijn om te vertellen dat het niet goed gaat. Terwijl dat natuurlijk wel kan gebeuren. En ook absoluut gedeeld mag worden. Uit ons marktonderzoek bleek dat het kan helpen om een moeilijke update met een klein lichtpuntje af te sluiten.

Denk bijvoorbeeld aan een klein geluksmomentje op de dag. Dit helpt niet alleen voor de lezer; het zorgt voor een iets lichter gevoel aan het einde van de update. Maar ook voor jezelf. Want het is fijn om je te realiseren dat ook op je slechtste dagen, er altijd wel iets goed gaat. Drie onderwerpen die goed blijken te werken aan aanleiding van psychologisch onderzoek zijn:

 1. Dankbaarheid: was er iets waar je dankbaar voor was vandaag? Dat kan zijn een kaartje op de mat, een lief appje van een vriend, iemand die aan je dacht, een lekkere maaltijd tot het zonnetje buiten. Door dankbaarheid te communiceren, stem je ook onbewust af waar jouw naasten jou mee kunnen steunen. Dit doen ze graag.
 2. Een klein geluksmomentje: was er een moment waarop je opeens een momentje van licht ervaarde? Ikzelf, Tess, heb dat bijvoorbeeld wel eens als ik een vrolijk hondje zie lopen op straat. Het kunnen de kleinste dingen zijn. En het is fijn om je te realiseren dat die momenten er nog steeds kunnen zijn.
 3. Trots: was je ergens trots op vandaag? Of sterker nog, zou je ergens trots op mogen zijn? Als het niet goed gaat, kan dit al gaan over een rondje wandelen. Het kan een mooi inzicht zijn, want rust biedt soms inzichten.

Hoe sluit je hem af?

Kan je een zin bedenken waaruit blijkt dat jouw update klaar is? Zodat je jouw volgers niet in vertwijfeling achterlaat? Je kan bijvoorbeeld een conclusie trekken. Of de kern van jouw verhaal herhalen. Je kunt ook eindigen met een vraag aan jouw volgers; een vraag die aansluit bij jouw update.

Of je sluit letterlijk af: dit was mijn update voor vandaag.

Praktische tips

Houd een structuur aan

Een klassiek advies is om een tekst op te bouwen uit 3 blokken. Dat leest prettig voor jouw volgers en helpt jezelf om je gedachten te ordenen.
Bv 1. Wat deed ik vandaag 2. Hoe voelde dat en 3. Wat ga ik daarom vaker of niet meer doen?
Of 1. Wat speelt er in mijn hoofd? 2. Hoe vind ik dat? en 3. Hoe kan een volger eventueel helpen?

Houd het simpel. Trucjes die je daarbij helpen:

 • Vermijd bijwoorden van graad zoals zeer, heel, hartstikke, erg
 • Vermijd passieve zinsconstructies met zijn, worden, zullen en kunnen. Deze maken zinnen langdradig
 • Gebruik vooral korte zinnen en vermijd komma’s en voegwoorden. Beter maak je twee korte zinnen in plaats van één lange. Zet dus vaker een punt.
 • Vermijd ook wollige voorzetsels zoals in het kader van, met uitzondering van, door middel van.

Schrijf zoals je praat

Een tekst moet begrijpelijk zijn. Niet chique of deftig. Waarom zou je woorden opschrijven die je niet gebruikt als je praat? Vervang bijvoorbeeld ouderwetse taal als ‘aan de hand van’  à met, door. ‘Achten’  à vinden. Een handig lijst met alternatieven voor ouderwets taalgebruik vind je hier.

Voorkom taalfouten

Probeer taalfouten te vermijden. Weet je even niet meer hoe je iets schrijft? Met een lang ij of met ei? Google het even. Of laat soms iemand even meelezen. Dat deed Pien ook bijna elke post.

Houd voor ogen voor wie je schrijft

Zijn het jonge of oude mensen die jouw verhaal volgen? Begrijpen ze populaire woorden? Of moeilijke medische termen? Voor updates in de app geldt eigenlijk altijd dat eenvoudig taalgebruik het beste is.

Gebruik synoniemen

Het leest niet prettig om vaak hetzelfde woord tegen te komen in een tekst. Zoek daarom naar synoniemen.

Vandaag was een topdag. Echt top dat ik bezoek kreeg. Ook de lunch vandaag was top.

Een alternatief zou kunnen zijn:

Vandaag was een superleuke dag. Ik genoot van het bezoek dat ik kreeg. Ook de lunch was top.

Gebruik alinea’s

Het oog wil ook wat. Een groot blok tekst nodigt niet uit om te lezen. Gebruik daarom alinea’s met af en toe een witte regel tussen twee stukken tekst in.

Zuinig met uitroeptekens

Met een uitroepteken zet je ergens kracht bij. Daar moet je dan ook sporadisch mee omgaan. Anders word je ongeloofwaardig.

Sluit jouw verhaal af

Kan je een zin bedenken waaruit blijkt dat jouw update klaar is? Zodat je jouw volgers niet in vertwijfeling achterlaat? Je kan bijvoorbeeld een conclusie trekken. Of de kern van jouw verhaal herhalen. Je kunt ook eindigen met een vraag aan jouw volgers; een vraag die aansluit bij jouw update.

Of je sluit letterlijk af: dit was mijn update voor vandaag.

Dit waren ook onze tips bij het schrijven. Heb je behoefte aan meer tips? Blijven er vragen onbeantwoord? Mail ons gerust op info@stamps-app.com. We komen snel bij je terug.