Inhoudelijke tips voor het schrijven op Stamps

Chemotioneel: emotioneel tijdens chemo behandeling

Delen:

Waar schrijf je over?

Mensen zijn  blij zijn als ze elke dag even horen hoe het met je is. Dat mag kort en krachtig. Je kunt in jouw update benoemen wat je zoal doet op een dag. Had je een afspraak? Bezocht je een arts of ziekenhuis?  Kwam er iemand op bezoek? Ging je wandelen, sporten? Als dat op sommige dagen minder is, benoem je dat. ‘Vandaag had ik geen zin. Heb op de bank gehangen’. Je kan gewoon schrijven alsof het een appje naar een goede vriend van je is.

Echt even geen inspiratie?

  • Benoem het beestje bij de naam: Als je een dag echt even een sh*tdag hebt, of gewoon weinig meemaakt, kan inspiratie ver te zoeken zijn. Je kunt dan gewoon benoemen dat je een kwaaie dag hebt. Hoe eerlijker jij bent, hoe makkelijker het voor jouw naasten wordt om in te schatten hoe het écht gaat. Ook als het goed gaat. En wellicht heb je wel dingen beleefd? Schrijf het op. En de mensen die met meeleven snappen dat je het moeilijk kunt hebben.
    Je kunt het ook omdraaien. Wil je het de volgende keer anders zien op een slechte dag? Zou je graag iemand op bezoek hebben? Geef het aan. Hoe meer jij vertelt over wat je wel of niet prettig vindt, hoe beter mensen kunnen reageren. En geloof ons: ze willen je helpen. Ze willen je steunen. Ze weten alleen vaak niet hoe.
  • Laat een ander schrijven: Je hoeft het natuurlijk niet altijd zelf te bedenken. Je kan ook een ander voor je laten schrijven als het jou te veel is. We werken aan een functie in de app waarbij je iemand anders regelmatig kan laten schrijven. Je kunt voor nu ook jouw inloggegevens aan een ander geven en het op die manier samendoen. Kun je daarvoor iemand uitnodigen die dichtbij jou staat? En die jou graag helpt? Doe het samen. Nogmaals: je staat er niet alleen voor.
  • Toekomst of verleden: je kan ook schrijven over iets leuks wat op de planning staat. Vooruitkijken. Of terugblikken op mooie activiteiten in het verleden. Wat deed je vorig jaar op deze dag, of vorige maand.
  • Stappen in jouw behandeling: Kent jouw ziekte traject, jouw reis naar gezondheid, vaste elementen? Denk daarbij aan chemo’s bij kanker of afspraken bij de arts.

Moeilijke updates brengen

Het is niet altijd fijn om te vertellen dat het niet goed gaat. Terwijl dat natuurlijk wel kan gebeuren. En ook absoluut gedeeld mag worden. Uit ons marktonderzoek bleek dat het kan helpen om een moeilijke update met een klein lichtpuntje af te sluiten.

Beschrijf bijvoorbeeld een klein geluksmomentje op de dag. Dit helpt niet alleen de lezer;  die eindigt met een lichter gevoel aan het einde van de update. Het helpt ook jezelf. Want het is fijn om je te realiseren dat er altijd wel iets goed gaat. Ook op je slechtste dagen.
Uit onderzoek blijkt dat drie onderwerpen goed werken:

  1. Dankbaarheid: Was er iets waar je dankbaar voor was vandaag? Een kaartje op de mat? Een lief appje van een vriend? Een lekkere maaltijd tot het zonnetje buiten. Als jij aangeeft waar je dankbaar voor bent, weten jouw vrienden ook beter hoe ze jou kunnen steunen. Dit doen ze vaak graag.
  2. Een klein geluksmomentje: Ken je dat gevoel als je soms een momentje van licht ervaart? Ikzelf, Tess, heb dat bijvoorbeeld wel eens als ik een vrolijk hondje zie lopen. Of als een onbekende vriendelijk hallo zegt.
  3. Trots: was je ergens trots op vandaag? Of sterker nog, zou je ergens trots op mogen zijn? Als het niet goed gaat, kun je al trots zijn als je een rondje kon wandelen.

Hoe sluit je hem af?

Kan je een zin bedenken waaruit blijkt dat jouw update klaar is? Zodat je jouw volgers niet in vertwijfeling achterlaat? Je kan bijvoorbeeld een conclusie trekken. Of de kern van jouw verhaal herhalen. Je kunt ook eindigen met een vraag aan jouw volgers; een vraag die aansluit bij jouw update.

Of je sluit letterlijk af: dit was mijn update voor vandaag.

Gerelateerde artikelen