Wat zeg je tegen iemand een babytje of kindje verloren heeft?
Het kindje van een vriend of familielid is overleden. Verwacht of onverwacht, dat doet er niet toe. In beide gevallen is het nieuws dat verschrikkelijk pijn doet. En tot enorm verdriet leidt. Wat zeg je tegen iemand die een kindje of baby’tje verloren heeft? Wat doe je? Er is geen vast draaiboek voor hoe je om kunt gaan met mensen die zo’n verschrikkelijk verlies leiden. En elke relatie is anders. Wij bieden je hieronder raad, gebaseerd op ervaringen van velen, om je in de goede richting te helpen.
De wereld staat op z'n kop
Het nieuws dat een kindje of babytje is overleden slaat in als een bom; wat een verdriet. De eerste weken staat de wereld op zijn kop. Niet alleen van de getroffen ouder(s), ook van de directe familie en vrienden. Hoogstwaarschijnlijk zal communicatie even niet de hoogste prioriteit krijgen. Maar dat neemt niet weg dat steunende reacties, ook in die periode, erg welkom zijn. Verwacht alleen niet altijd een reactie terug. Later in het verwerkingsproces volgen er eenzame weken. Voor velen gaat het leven weer door. Maar niet voor jouw naaste. Dus als je juist dan weer even van je laat horen, maak je een wereld van verschil.
5 tips uit onze ervaring
- Wees open: zeg bijvoorbeeld dat je niet weet wat je moet zeggen
- Laat me je helpen…
- Ik ben er voor jou!
- Welke dag komt gelegen voor een bezoekje?
- Weet je echt niet wat je moet zeggen? Stuur een kaartje
Een paar opmerkingen en dingen die echt niet helpen
- ‘Het komt wel goed’
- Goedbedoelde adviezen als ‘gewoon weer proberen’
- En de verdrietigste: niets van je laten horen…
1. Wees open: zeg dat je niet weet wat je moet zeggen
Omdat het moeilijk is wat het goede is om te zeggen of te doen, blijft het vaak pijnlijk stil. Dat hoeft gelukkig niet. Om het ijs te breken kun je maar het beste eerlijk zijn. Zeg gewoon: ‘Ik weet niet zo goed wat ik moet zeggen’, of: ‘Ik merk dat ik het lastig vind de juiste woorden te vinden.’ Je kunt ook zeggen: ‘Ik denk aan je’. Je zult zien dat er verbinding en begrip ontstaat. Het gesprek zal vanzelf op gang komen en eventuele spanning verdwijnt. Jij bent tenslotte ook maar een mens.
2. Laat me je helpen…
Laat me je helpen bij het doen van de boodschappen of bij het koken. Laat me je helpen bij het uitlaten van de hond. Laat me je helpen bij het verschonen van de bedden. Bied hulp waar je kunt. Probeer zo specifiek mogelijk te zijn in hoe je iemand kunt helpen. Zo hoeven ze daarover niet zelf na te denken, en alleen met ‘ja’ te antwoorden.
3. Zeg: ‘Ik ben er voor jou’
Het is één van de ergste dingen die kunnen gebeuren; een kind verliezen. De geboortedag en de sterfdag van een kind staan voor altijd in het geheugen gegrift. Er is geen maatstaf voor de duur van de rouwperiode. In zo’n periode is de steun van dierbaren bij wie je terecht kunt voor tranen, voor een knuffel, of voor simpelweg samen zijn goud waard. Tip voor jou: blijf aan de zijde van de rouwende terwijl ze hun traject doorlopen. Zeg: ‘Ik ben er voor jou.” Meen het, en steun door dik en dun.
4. Welke dag komt gelegen voor een bezoek?
Mensen zijn sociale wezens. We gedijen goed bij persoonlijke interacties, vooral met degenen bij wie we ons op ons gemak voelen. In moeilijke en emotionele tijden is het zo ontzettend waardevol om steun te betuigen en regelmatig op bezoek te gaan. Ook al is het maar voor even. Probeer wel altijd rekening te houden met het energieniveau van de ouder(s). Kortom: stem zo goed mogelijk af met de familie en kom op gelegen momenten.
5. Weet je echt niet wat te zeggen tegen de ouders van een overleden kindje? Stuur een kaartje!
Heb je het na het lezen van bovenstaande tips toch nog moeite een gesprek aan te knopen? Voel je niet bezwaard, dat mag. Een laagdrempelige manier om toch steun te betuigen is het sturen van een kaartje. Uit ervaring weten we hoe onvoorstelbaar warm het voelt wanneer een kaartje op de mat valt. De wetenschap dat iemand aan je denkt is hartverwarmend. Een klein gebaar, maar met een immens groot effect. En simpel om te doen! Via onze website verstuur je gemakkelijk een kaartje naar iemand die dat wel kan gebruiken.
Hoe kan de Stamps app helpen?
Attendeer jouw naaste op de Stamps app. Makkelijk om het verdriet van je af te schrijven en voor dierbaren om te reageren. Je kan namelijk op jouw eigen moment meelezen hoe het met diegene is. En als je nog vragen hebt, of wilt reageren, kun je dat doen op een plek waarbij je diegene niet lastig valt. In mijn ervaring, als uitwonende dochter, maakte het die periode zoveel makkelijker. Je blijft betrokken, kunt steunen, zonder altijd te weten wat je hoeft te zeggen. Wil je iemand de Stamps app aanraden? Gebruik het berichtje hiernaast!
Lieve Eva, Ik ben benieuwd hoe het met je gaat. Ken je de app Stamps al? Daarin kun je eenvoudig jouw naasten op de hoogte houden. En tegelijkertijd van je afschrijven hoe het met je gaat. Je kan de gratis app hier downloaden of meer lezen: https://www.stamps-app.com/download/. Ik hoor het wel, liefs