Het kindje van een vriend of familielid is overleden. Verwacht of onverwacht, dat doet er niet toe. In beide gevallen is het nieuws dat verschrikkelijk pijn doet. En tot enorm verdriet leidt. Wat zeg je tegen iemand die een kindje of baby’tje verloren heeft? Wat doe je? Er is geen vast draaiboek voor hoe je om kunt gaan met mensen die zo’n verschrikkelijk verlies leiden. En elke relatie is anders. Wij bieden je hieronder menselijke raad, om je in de goede richting te helpen.

Wees open: zeg dat je niet weet wat je moet zeggen
Omdat het moeilijk is te weten wat het goede is om te zeggen of te doen, blijft het vaak pijnlijk stil. Dat hoeft gelukkig niet. Om het ijs te breken kun je maar het beste eerlijk zijn. Zeg gewoon: ‘Ik weet niet zo goed wat ik moet zeggen’, of: ‘Ik merk dat ik het lastig vind de juiste woorden te vinden.’ Je zult zien dat er verbinding en begrip ontstaat. Het gesprek zal vanzelf op gang komen en eventuele spanning verdwijnt. Jij bent tenslotte ook maar een mens.

Laat me je helpen…
Laat me je helpen bij het doen van de boodschappen. Laat me je helpen bij het uitlaten van de hond. Laat me je helpen bij het verschonen van de bedden. Bied hulp waar je kunt. Probeer zo specifiek mogelijk te zijn in hoe je iemand kunt helpen. Zo hoeven ze daarover niet zelf na te denken, en alleen met ‘ja’ te antwoorden .

Welke dag past het dat ik langs kom voor een bezoek?
Mensen zijn sociale wezens. We gedijen goed bij persoonlijke interacties, vooral met degenen bij wie we ons op ons gemak voelen. In moeilijke en emotionele tijden is het zo ontzettend waardevol om steun te betuigen en regelmatig op bezoek te gaan. Ook al is het maar voor even.

Weet je echt niet wat te zeggen tegen iemand die een kindje verloren heeft? Stuur een kaartje!
Heb je het na het lezen van bovenstaande tips toch nog moeite een gesprek aan te knopen met iemand die een kindje verloor? Voel je niet bezwaard, dat mag. Een laagdrempelige manier om toch steun te betuigen is het sturen van een kaartje. Uit ervaring weten we hoe onvoorstelbaar warm het voelt wanneer een kaartje op de mat valt. De wetenschap dat iemand aan je denkt is hartverwarmend. Een klein gebaar, maar met een immens groot effect. En simpel om te doen! Via deze link verstuur je gemakkelijk een kaartje naar iemand die dat wel kan gebruiken.