Hoe houd je contact met collega’s als je kanker hebt?

contact met collega’s kanker

Delen:

Wellicht vraag je je af waarom je contact wil houden met collega’s als je langere, of zelfs voor onbekende tijd afwezig zult zijn. Omdat je kanker hebt, MS of een andere ziekte die leidt tot wat ze noemen ‘complex verzuim’. En met wie houd je contact? Maak je verschil met wat je vertelt aan een leidinggevende of aan naaste teamgenoten?

Voor iedereen kan het anders zijn. Er is geen goed of fout. Een veel gehoord advies is om open en regelmatig contact te houden met collega’s. Het makkelijkste is om die collega’s te kiezen waar je een goede band mee hebt en die je misschien ook privé ziet.  Zij zorgen ervoor dat je de verbondenheid met jouw organisatie behoudt en de steun en begrip krijgt die je nodig hebt in een moeilijke periode. Ook zorgt dat ervoor dat je straks makkelijker terugkeert. En als je dan beperkingen hebt en nog niet volledig aan het werk kunt, is dat geen verrassing.

Wat je waarschijnlijk niet wilt, is dat op het werk gespeculeerd wordt hoe het met je gaat. Dat voorkom je ook door met regelmaat een update te geven. Je kunt praktische zaken delen; welk behandeltraject staat je te wachten? Wanneer starten de behandelingen? Wanneer word je in het ziekenhuis opgenomen. Welke hulp kun je goed gebruiken?
Velen delen ook hoe ze zich voelen; de angst voor een operatie, de stress voor een uitslag en de vreugde als een behandeling aanslaat.
Je kunt in jouw updates ook aangeven wat je prettig vindt en aankunt. Wil je wel of niet bezoek ontvangen? Wil je wel of niet betrokken blijven bij werkzaamheden op kantoor?  Als je straks een keer komt koffiedrinken wil je dan juist wel of niet dat collega’s vragen hoe het met de behandeling staat?Wat je waarschijnlijk ook niet wilt, is dat je bij terugkeer op kantoor vervreemd bent van het werk en team. Ook daarom is het fijn om de collega’s die jou na staan, op de hoogte te houden.

Voor deze regelmatige updates is Stamps een fijne app om te gebruiken. Hij werd er tenslotte speciaal voor ontworpen.

Grote kans dat het contact met een leidinggevende zakelijker van aard is. Kun je blijven werken, en zo ja, hoeveel uur en op welke locatie? Wellicht passen andere type werkzaamheden beter wegens de behandeling of het herstel? In een telefoon- of persoonlijk gesprek kun je makkelijker met elkaar verkennen wat de mogelijkheden zijn.

Er zijn verspreid over het hele land organisaties die gespecialiseerd zijn in werk & kanker/ complex verzuim. Wist je dat er ook een vrijblijvend telefonisch spreekuur is waar je werk gerelateerde vragen kwijt kunt? Elke donderdagmiddag van 15.00 tot 17.00 uur zitten er mensen voor je klaar op 085-4000187. Kijk ook eens op www.werkenkanker.nl

Als je zelf vanwege jouw ziekte of de behandelingen geen energie hebt om regelmatig updates te versturen, kun je ook een partner of familielid vragen om namens jou updates te schrijven. In Stamps kun je eenvoudig iemand anders de rechten geven om namens jou te schrijven. Zo blijf je toch verbonden in moeilijke tijden.

 

Gerelateerde artikelen