de kracht van aandacht

kracht aandacht

Delen:

Het floepte zomaar uit onze pen toen we teksten schreven voor ons voorlichtingsmateriaal: Stamps, de kracht van aandacht.  Het bekte natuurlijk lekker vanwege de rijm, maar het voelde ook goed. En treffend. We zijn er dieper op ingedoken; wat is de kracht van aandacht?

Het moderne leven is voor velen hectisch. We houden veel ballen in de lucht met werk, gezin, sociaal leven, sport en onze mobiele telefoon. Even wat feiten: we zitten zo’n 5,5 uur per dag achter een scherm en daar krijgen we via mail, Whatsapp, Slack en sociale media misschien wel honderden berichtjes binnen. Kennelijk worden er dagelijks 100 miljard appjes gestuurd. 100 miljard… Zoveel belden we vroeger vast niet.

We communiceren dus meer dan ooit, maar zijn we echt met elkaar verbonden? Er wordt veel geschreven over de rode ronde bolletjes die bij de sociale media verschijnen, de notificaties die roepen: “Lees me, lees me”. We zijn geneigd die rode bolletjes snel weg te werken. En dat gaat vaak ten koste van oprechte aandacht.

Terwijl oprechte aandacht leidt tot diepgaande verbinding. Wanneer we bewust de tijd nemen om naar anderen te luisteren, hun verhaal te lezen, hen te begrijpen en oprecht geïnteresseerd te zijn, ontstaat er een sterke vorm van verbondenheid. Dat voelt goed, als mens. Het draagt ook bij aan het gevoel van saamhorigheid en wederzijdse steun.

Aandacht voor een ander heeft een bewezen positieve impact op het welzijn van die ander. Hoe fijn is het, dat je je gezien en gehoord voelt. In goede tijden vergroot het de feestvreugde, in moeilijke tijden biedt het troost en steun. Het is inspirerend om te visualiseren wat aandacht voor een ander doet in het grotere geheel. Het draagt bij aan een positieve sfeer, bevordert empathie en begrip en vermindert misverstanden en conflict. Kortom, het legt de basis voor een harmonieuzere samenleving. Door eenvoudigweg onze aandacht te richten op de behoeften en ervaringen van anderen, kunnen we dus bijdragen aan het opbouwen van een cultuur van zorgzaamheid en medemenselijkheid. Zware woorden misschien, maar o zo relevant!

De kracht van aandacht. Het bekte al lekker, voelde al goed, en we weten nu dus waarom.  Aandacht wordt ook wel eens het nieuwe goud genoemd. In een wereld waar afleiding vaak regeert, herinnert dit ons eraan om de tijd te nemen om werkelijk aanwezig te zijn voor de mensen om ons heen. Zeker als ze een moeilijke tijd doormaken, bijvoorbeeld omdat ze ziek zijn of rouwen om het verlies van een dierbare.

Aandacht blijft centraal staan bij ons, het team van Stamps. We stimuleren dat mensen met aandacht met elkaar communiceren in perioden dat het leven op z’n kop staat. En we finetunen ons platform met veel aandacht voor de wensen van onze gebruikers.

Stamps, de kracht van aandacht, we houden hem er voorlopig even in als pay-off.

Gerelateerde artikelen