Vertroostingen en ‘het kleine goede’

Gelukspoppetje als symbool voor troost

Delen:

Eén van onze ambassadeurs attendeerde ons op het boekje Vertroostingen van Dirk de Wachter waarin hij schrijft over het belang van “het kleine goede’ tijdens emotioneel zware tijden. We citeren onze ambassadeur:

De Wachter is een Vlaamse psychiater-psychotherapeut die door één van zijn kinderen ooit de ‘troostdokter’ werd genoemd. Hij is gediagnosticeerd met darmkanker.
In zijn boek Vertroostingen beschrijft hij o.a. het belang van vriendelijkheid. In het Westen is de zorg goed geregeld, maar dat volstaat niet. ‘Het kleine goede’ is ó zo belangrijk. ‘Het is de mens die er voor u is. De mens die iets voor u doet. Iets kleins, iets ogenschijnlijks onschuldig’. Dat ‘kleine goed’ is namelijk het tastbare bewijs dat er aan je gedacht wordt’.
Daarvoor moet je echter wel kwetsbaarheid durven tonen, op het gevaar af dat sommigen zeggen dat je met je leed te koop loopt. Want daarmee leg je een krachtige verbinding ‘die nodig is om niet eenzaam af te glijden in de ravijnen van duisternis en wanhoop’, aldus de troostdokter. “en”, zo gaat hij verder, “gesproken en geschreven boodschappen, ook via sociale media, brengen troost en ondersteuning’.

Hoe mooi sluit dit aan met wat wij voor ogen hebben met Stamps. En wat er al gebeurt in de app. Zo zijn er al meer dan 3500 berichten geschreven en gedeeld.

En hoe mooi om te vandaag te kunnen vermelden dat er al meer dan 30.000 “likes” zijn geplaatst onder posts van patiënten in de app. Een ‘like’ in de vorm van een hartje, klavertje vier of spierbal, is voor ons niet zomaar een ‘like’. Het is een teken dat je meeleeft, meeleest en even van je laat horen aan iemand die dat nodig heeft. Als je de woorden wel kunt vinden voor een warme reactie, is dat natuurlijk extra opbeurend. Het doet ons enorm goed om in de statistieken te zien dat er al duizenden berichtjes met opbeurende woorden verzonden zijn in Stamps. En veel kaartjes per post.
Voor ons zijn dit allemaal signalen dat we met Stamps vertroostingen en ‘het kleine goede’ brengen in de levens van mensen die dat tijdelijk zo hard nodig hebben.

NB. De afbeelding bij dit bericht is een ontwerp van één van onze vrijwilligsters. Het is ons eigen gelukspoppetje. Daarover later meer.

Gerelateerde artikelen